10/30/2017

DIY Tonttuovi

Yksi uneton ilta päätin, haluan sen, mikä on kaikkien huulilla. Tonttuovi. Täysi turhake, mutta tahdon. Ensimmäinen versio syntyi pahvista, mutta tehdessä idea alkoi jalostua. Taikataikina! Siitä saan tehtyä juuri sellaisen kuin haluan ja tadaa! Tässä on lopputulos.

The tonttuovi. Kukahan siellä asustaa?

Taikataikina


1,5dl suolaa
3dl vehnäjauhoja
1,5dl vettä
1rkl öljyä

Sotke suola ja jauhot keskenään. Lisää vähitellen nesteet. Vaivaa taikinaa noin 5minuuttia. Lisää jauhoja tai vettä tarvittaessa. Anna levätä tunti.

Annos on iso. Siitä saa tehtyä ainakin kaksi ovea.

Piirrä odotellessa oven malli (tai tee kuten minä, piirrä malli äläkä käytä sitä)


Minä kaulitsin taikinasta levyn ja leikkasin siitä ensiksi oven taustan ja toisen samanlaisen kappaleen. Tästä toisesta kappaleesta tulee oven "laudat". Eli leikkaa kappale pienemmäksi kuin tausta ja tee siitä lautoja. Lautoihin voi piirtää puun syitä joko terävällä veitsellä tai ihan vain paksummalla paperilla viiltelemällä. Kun ei ajattele sen enempää, tulee aidomman näköinen.

Itse jauhotin oven ja lautojen välin omasta mielestäni hyvin, että paiston jälkeen olisin saanut osat helposti erillee. Kun kuivattaa kappaleet päällekkäin, ei niiden muoto muutu liikuteltaessa.

Tee seuraavaksi oven ympärille kiviä. Painele niitä vähän toisiinsa kiinni.

Muista tehdä oveen myös vedin. Oveen voi tehdä lisäksi myös kyltin sekä muuta oheiskrääsää.

Paista kappaleita 125 asteisessa uunissa tunti tai niin pitkään että osat kuivavat. Kivissä meni pari tuntia.Irrottele osat varovasti toisistaan ,jos haluat päästä maalaamisessa helpommalla. Itse en ollut niin varovainen, joten osa kivistä irtosi toisistaan ja muutama lauta meni poikki.

Maalaa osat haluamallasi tavalla. Itse käytin maalaamiseen sormivärejä, kun ne nyt sattuivat olemaan helpoimmin saatavilla. Oven taustan maalasin mustaksi ja laudat punaruskeiksi. Kivet maalasin harmaalla, mustalla ja valkoisella. Mitä useampi kerros maalia ja mitä huonompi pensseli sitä aidomman näköinen lopputolos, ainakin minusta.

Kiinnitä osat toisiinsa kuumaliimalla. Tadaa-valmista! Oven voi kiinnittää seinään vaikka sinitarralla.

---

Neitinen sanoi tonttuovesta, että pelottaa. Sitten katsoimme Pikkukakkosta ja siellä oli tonttu. Pelkääminen loppui. Miehenalku ei vielä onneksi ryömi niin kovaa että pääsisi oven luokse.

Jokohan aamulla tonttu on käynyt ja tuonut lapsille jotain mukavaa?


2 kommenttia: