5/07/2017

Mitä ristijäistarjottavia voi tehdä ennakkoon (pakastimeen)?

Edit:linkki toteutuneeseen menuun https://kirstenvilla.blogspot.fi/2017/11/ristiaiset-tarjoiluehdotus.html?m=1

Nyt jo juhlat ovat mielessä! Kohtahan se syntyy! Miten sitä saa mitään leivottua kahden lapsen kanssa? Siivotakin pitäisi kuitenkin ennen ristijäisiä. Tälleen karjalaisena tietysti pitää olla sataa sorttia tarjolla, ei riitä yksi kakku ja kahvi. Siitä se ajatus sitten lähti. Mitä voi leipoa pakkaseen?

Karjalanpiirakoita ristijäisiin. Sata tehty, vielä pitäs vähän jaksaa.


Tottakai- karjalanpiirakat- ne on nyt periaattessa tehty. Vieraita tulee kolmisenkymmentä (riippuu vähän kutsutaanko myös lähisuvun ulkopuolelta ihmisiä). Eli sata piirakkaa pitäs riittää. Toisaalta pitää tehdä vähän enemmän, kun nämähän säilyy pakkasessa ja menevät varmasti myös juhlien jälkeen. Sulatetaan uunissa voita päällä. Ei missään nimessä mikroon!

Suolaisista tarjottavista mieleen tulee myös kinkku/jauheliha hyrrät. Taikinan voi joko tehdä itse, esim rahkavoitaikina on ihanaa, tai käyttää valmista voi/lehtitaikinaa. Nämä voi pakastaa raakana ja paistaa vasta ennen juhlia tai jopa samalla kun kattaa pöytää. Tietysti, jos käyttää valmista taikinaa, uudelleen pakastaminen on vähän kyseenalaista. Itse teen rahkavoitaikinaa. Laitan ohjeen myöhemmin, sitten, kun tulee tehtyä pakkaseen odottamaan.

Pienissä rasioissa pakastettua. Osa vähän kärsinyt liiasta hillosta. 


Pikkuleivistä lusikkaleivät on yllättävä, mutta hyvä herkku pakkasesta. Siellä ne säilyy tuoreena ja pöytään voi nostaa juuri sen verran kuin tarvitsee, nämä sulavat hetkessä syötäviksi. Parhaita melkein jäisinä. Ah. Ihania. Näitä tuli tänään tehtyä noin 50kpl. Täytyy tehdä vielä toinen satsi, että saa maistella pakkasesta. (Vielä saa syyttää hormoneita ja mielitekoja.)

Lisää makeaa- mokkapalat. Jos siis ei käy syömässä salaa "yhtä" palaa. Ja sitten toista ja kolmatta. Nämäkin suorastaan paranee pakastettaessa. Ja sama homma myös näiden kanssa, sulavat hetkessä. Voi syödä myös jäisenä jos on yhtä herkkupylly kuin minä. Ei kannata tehdä vielä. Säilyy noin viikon täydellisenä pakkasessa, jos kukaan ei käy syömässä.

Meillä ei tule olemaan vain yhtä kakkua tarjolla juhlissa, tykkään tehdä erilaisia ja niin teen varmasti nytkin. Juustokakut (hyydytettävät) ovat käteviä. Ne voi tehdä koristeita vaille valmiiksi edellisenä päivänä ja säilyvät hyvänä jääkaapissa.


Lusikkaleivät

200g voita
130g siro-sokeria
2tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
260g vehnäjauhoja

väliin: hilloa
pinnalle: siro-sokeria

Sulata ja ruskista voita (kuva ohessa). Huomioi, että palaa helposti! Jäähdytä hetki ja sekoita sokerit voisulan joukkoon ja jäähdytä kunnolla. (Sokeri saa hieman sulaa joukkoon).

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti, vähän kerrallaan voi-sokeriseokseen. Painele taikinaa tiiviisti teelusikan pesään ja aseta pikkuleivät kupera puoli ylöspäin pellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. 

Täytä jäähtyneet puolikkaat hillolla tai marmeladilla (itse täytin lemon-curdilla). Kierittele valmiit pikkuleivät sokerissa. (Pakasta.)
Sopivasti ruskea voi.
--

Noin muuten olen ollut järkyttävän ahkera, siksi blogihiljaisuus. Minullahan on todella alhainen verenpaine, viimeksi neuvolassa mitatessa oli 90/70. Noh, aloin juoda aamukahvia laiskotukseen. Toimii! Tein oman diagnoosin, että kahvi nostaa verenpainetta sen verran ettei koko ajan huimaa ja laiskota (kun huimaa, niin ei kyllä huvita kiipeillä ja tehdä mitään!). Totesin myös, että osasyy tähän minun sairasteluun on joku allergia, onneksi lääke auttaa.. Onneksi jotain saa syödä myös raskaana.

Olen tässä käsitöiden ohjella siivonnut koko talon (käsittämätöntä, minä!), pessyt ikkunat (käsittämätöntä edelleen!), pessyt kaikki keittiön kaappejen ovet (siis minä), raivannut neitisen lelut joka päivä (!), paistanut itse ruisleipää  ilman hiivaa juuresta (uutta), leiponut piirakoita, lusikkaleipiä, pitsaa, munkkeja, vaihtanut verhot.. Siis joka päivä joku nurkka on saanut kyytiä! Olen niin ylpeä itsestäni.

Raskaus kun ei sinänsä ole mikään tekosyy maata sohvalla ja syödä suklaata (olen tehnyt myös sitä), mutta monet sitä helposti sellaisena käyttävät. Itse olen saanut kärsiä nyt jo kipeistä supistuksista, mutta itseä kuunnellen olen ahkeroinut. Ja kyllä, olen myös levännyt.

--
Ensimmäinen versio Neitisen huoneesta, nyt menossa jo vähän erilainen järjestys.


Neitinen sai isojen tyttöjen sängyn pari viikkoa sitten. Ensin nukuttaminen vei kaksi tuntia.. Ja nyt onneksi muutamana iltana vain viidestä-kymmeneen minuuttia.. Yöllä kuuluu silloin tällöin itkua, vesi onneksi helpottaa ja pää menee tyynyyn lähes heti. Aamuyöllä Neitinen on herännyt ja tullut suoraan meidän makkariin, olen sitten ottanut hänet viereen nukkumaan (ihanan kamalaa). Aamulla on mukavaa möhniä yhdessä isossa sängyssä ja herätä rauhassa.

Neitinen on vuorostaan sairas. Hän tekee hampaita. Kaikki kulmahamaat pullottavat, voi raukkaa. Hän onkin joka ilta kävellyt TODELLA aikaiseen meidän huoneeseen nukkumaan. Ei kehtaa sairasta lasta kieltää. Antaa nukkua vieressä nyt, mieluummin terveenä yritän omaan sänkyyn kiikuttaa takaisin. Pari yötä meni jo ennen tätä sairastelua, että Neitinen heräsi ihan omasta sängystä. Aika aikansa kutakin- toivottavasti.
2 kommenttia: